Vi har anmält oss till Batterijakten 2018!
Batterijakten är återvinningstävlingen för alla fjärdeklassare i Sverige som anordnas av Håll Sverige Rent, VARTA och Clas Ohlson. Batterijakten 2018 är uppdelad i två deltävlingar: utbildning och insamling.
Det innebär att vi inleder med att genomföra fyra lektioner. Eleverna har självklart fått vara med och påverka vilka lektioner det blir genom att rösta på de lektionerna som de tyckte verkade mest spännande och intressanta.
Därefter kommer själva insamlandet av batterier som pågår 12-23 mars (OBS! datumen). Man kan välja på att lämna in sina tejpande batterier hos Clas Ohlson vid Grand Samarkand eller också väger ni föräldrar batterierna hemma och meddelar oss vikten innan ni lämnar batterierna på återvinningscentralen.
Lektion 1: Elektricitetens historia i korta nedslag. Från grekiskans ord för bärnsten (elektron), Galvanis hoppande grodlår, till Voltas första batteri. Slumpens betydelse för viktiga upptäckter. Vi avslutade genom att vika fantastiskt fina hoppande pappersgrodor! Detta var en rolig och intressant lektion tyckte eleverna.
Lektion 2: Utifrån olika diskussionsfrågor fick eleverna (enskilt, tillsammans och i helklass) resonera kring hushållandet av våra resurser.
För inte så väldigt länge sedan så var varken rinnande vatten (som dessutom var drickbart), elektricitet och verkligen inte internet någon självklarhet. Så antingen har ni nu varit med om en resa tillbaka i tiden, eller till en framtid där våra naturresurser tagit slut. Hur känns det?
”Det känns obehagligt. Man kan inte ta reda på vad som hänt utan internet. Jobbigt. Att inte ha något av det känns läskigt. Ska man dö eller inte? Man är i chock. Det kan vara iskallt om det är vinter. Oro över familjen, eftersom man inte kan ha kontakt. Tänk att det finns de som har det så varje dag!” (tankar från år 4 på Mohedaskolan)
Vi sjöng även batterilåten med Trazan och barnane – en riktigt klassiker som lockar fram en del skratt!
För att förstå hur viktigt det är med återvinning av batterier tittade vi även på en film som tar upp detta.
Vi avslutade med en praktisk uppgift: hur lång pappersremsa kan man klippa av ett A4. Detta var en uppgift som många elever gick igång på. Det är spännande att se hur långt det faktiskt kan bli. Rekordet blev 1425 cm!
Lektion 3: Under två lektioner har vi arbetat med miljöfrågor. Eleverna har utifrån olika frågeställningar fått skapa en presentation kring någon miljöfråga. Det är presentationer om bussar, tåg, cyklar, elbilar men även källsortering, batterier och varför vi ska vara rädda om vår planet. Eleverna är i full gång att redovisa detta för varandra. En bra träning och även om det kan vara lite pirrigt är känslan efteråt skön när man har redovisat för klasskompisarna.
Lektion 4: Vi har nu gett oss in i cittronbatteriets spännande värld. Att kunna få en lysdiod att lysa med hjälp av cirtoner istället för batterier är ju väldigt roligt. Vi kommer att fortsätta med detta arbete även nästa vecka då vi vill testa på ännu fler frukter och grönsaker.
Det var fler spännande moment i denna lektion så varför inte smaka på ett batteri? Det var en pirrig upplevelse som några av eleverna vågade prova på.
På måndag kör vi igång med batteriinsamlingen! Skicka gärna en bild på alla batterier innan ni lämnar in dem.